Förändring

Att förändra något eller bryta ett mönster eller bara tänka på sig själv ett slag, vad vill jag ?

Vem har inte någon gång känt som dessa tjejer och man vet inte hur eller vart man ska börja.
Med hjälp från Cosmopharma och av stylisten Annika blev drömmen till värklighet. Titta här :) 

Faktum är att det går göra ett steg fram redan i dag. Klicka på den gula delen och har ni funderingar kring detta är ni alltid välkomma att kontakta mig. Nina.C 

HUDEN

Precis som resten av kroppen är huden beroende av bra tillförsel av näring för att  hålla sig frisk och vital. Några av näringsämnen som spelar en betydande roll och bidrar att stödja kollagenet, elastinet och fuktbalansen.
1. Hyaluronsyra en substans som binder fukt i kroppen, finns naturligt i vätskan som omger leder och bindvävnad men den huvudsakliga funktion är upprätthålla fukthalten i huden.

2. Kisel vilket behövs för att bibehålla normal uppbyggnad av bindväv, elastin och kollagen. Med åren sjunker kroppens nivåer av kisel, vilket gör att elasticiteten i huden minskar.

3. C-vitamin
Vitaminets antioxidativa egenskaper har visat sig vara väldigt effektiva även med att reglerar kollagenet och är väsentligt för att kollagen ska kunna bildas i kroppen. MEN...

Fria radikaler = oxidativ stress skadar i för stora mängder och orsakar en mängd besvär och åkommor, det visar sig på huden  genom att den åldras snabbare. Bidrar till slapp hud, rynkor och ojämn hudton.

"hudtonsutjämnaren". C-vitamin är även med och reglerar syntesen av det strukturella proteinkollagenet och är essentiellt för att kollagen ska kunna bildas i kroppen.

C-vitamin stimulera immunförsvaret, som i sin tur skyddar mot infektioner. C-vitamin är viktigt för att bilda kollagen som ger struktur till muskler, kärlvävnad, ben, senor och ligament. Eftersom C-vitaminet stärker kollagenet.

Kollagen
 ett protein för kroppens uppbyggnad. Det bidrar till struktur och stadga och håller hudytan fast, slät och återfuktad. Kroppen producerar själv kollagen, men med åldern blir nedbrytningen större än nybildningen. 
Nedbrytningsprocess börjar redan vid 25 års ålder och kollagen minskar därefter med cirka en procent varje år.

GÅ NER I VIKT
finns inga genvägar

I butiken i Rimbo finns utvalda vitaminer, mineraler mm att köpa. Se nedan.

Coenzym Q10 100 mg 60 kap
Beskrivning: E-vitamin och selen. Koenzym Q10 är ett fettlösligt koenzym som finns framför allt i cellens mitokondrier. E-vitamin och selen bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress. Selen bidrar till immunsystemets normala funktion. Rekommenderat intag 1 kapsel, en till tre gånger dagligen med måltid.

Magnesium Plus 90 tab 
Beskrivning: Med B6-VITAMIN 
Magnesium bidrar till en normal muskelfunktion, till nervsystemets normala funktion och till normal  energiomsättning.

Rekommenderat intag1 tablett, en till två gånger dagligen i samband med måltid.

Jättenattljusolja 90 kap
Beskrivning 
Jättenattljusolja innehåller fettsyran gamma-linolensyra, GLA. Gamma-linolensyra är en fleromättad omega-6-fettsyra. Den är essentiell, det vill säga en fettsyra som kroppen inte kan producera själv och därför måste ha tillfört från kost eller kosttillskott. GLA kan också syntetiseras i kroppen från linolsyra. Rekommenderat intag 2 kapslar, en till tre gånger dagligen. Nattljusolja 90 kap

FitMeal Vanilj
Beskrivning: Näringsdrycken FitMeal Vanilj har ett GI-värde på 31 och kan användas som mellanmål. Tre portioner täcker hela dagsbehovet av vitaminer och mineraler. FitMeal innehåller protein som bidrar till att bibehålla och öka muskelmassan. FitMeal innehåller dessutom kalcium, magnesium, pantotensyra, niacin, biotin, folsyra, jod och B1-vitamin som bidrar till normal energiomsättning. B6-vitamin bidrar till att reglera hormonaktiviteten. Kalcium, magnesium och D-vitamin behövs för/bidrar till att bibehålla en normal benstomme och normala tänder. C-vitamin bidrar till immunsystemets normala funktion samt till att skydda cellerna mot oxidativ stress. 2 skopor (45 g pulver) och 3 dl vatten blandas, mixas eller skakas, en till tre gånger dagligen. Tips! Prova att mixa FitMeal med olika bär och juicer till goda smoothies.  Övrigt Produkten innehåller A-vitamin. Du som är gravid bör begränsa intaget av retinolformer av A-vitamin till 750 µg dagligen, vilket finns i en och en halv portion FitMeal.

D3 vitamin 3000 IE + K2 60 kap
Beskrivning D3-vitamin, K2-vitamin och astaxantin i kokosolja D-vitamin bidrar till immunsystemets normala funktion samt till att bibehålla normal benstomme, normal muskelfunktion och normala tänder. K-vitamin bidrar till normal blodkoagulation och till att bibehålla normal benstomme. Vitamin 3000 IE + K2 60 kap
Rekommenderat intag 1 kapsel dagligen i samband med måltid.

Derma Collagen 100 g

Beskrivning: 
MED HYALURONSYRA OCH BAMBUEXTRAKT
Derma Collagen ger dig drygt 4,6 gram kollagen per tesked pulver. Detta kompletteras med hyaluronsyra, C-vitamin, kiselrikt bambuextrakt och molybden. C-vitamin bidrar till normal kollagenbildning som har betydelse för hudens normala funktion. Kollagen är ett naturligt protein som utgör den största delen av kroppens strukturella uppbyggnad. Proteinet utgör en tredjedel av allt protein i kroppen och förekommer bland annat i hud. Kroppens egen produktion av kollagen avtar med åldern. Hyaluronsyra är en av de viktigaste komponenterna i den extracellulära matrixen. Extracellulär matrix finns särskilt mycket i bindväv och brosk. C-vitamin bidrar till normal kollagenbildning som har betydelse för hudens normala funktion. Bambuextrakt innehåller 75 % kisel. Kollagen är beroende av kisel, aminosyror och C-vitamin. All frisk elastisk kroppsvävnad innehåller rikligt med kisel. Molybden bidrar till normal omsättning av svavelhaltiga aminosyror. Rekommenderat intag 5 gram pulver (10 ml, 2 tsk), en till två gånger dagligen.

Mighty Detox 170 gr

Beskrivning:  Spirulina, klorella och koriander
Spirulina är en koncentrerad näringskälla, rik på vitaminer, protein och klorofyll. Det är en blå-grön mikroalg kapabel till fotosyntes, och är en av få alger som kan växa i vatten med högt pH-värde.
Klorella är en enkelcellig blå-grön alg med äkta cellkärna. Klorella är en källa till DNA, RNA, protein och klorofyll. Klorella är naturligt renande och en populär bas i avgiftningsprogram.
Koriander har sitt ursprung i Sydeuropa och Asien och har odlats i över 3000 år både som krydda och som medicinalväxt.
Rekommenderat intag
10-15 ml (2-3 tsk), två gånger dagligen.

Omega-3 Plus 75 kap
Beskrivning

Fiskoljan i Omega-3 Plus. EPA och DHA bidrar till hjärtats normala funktion. Den effekten uppnås vid ett dagligt intag av minst 250 mg EPA och DHA. Denna koncentrerade fiskolja med hela 780 mg omega-3-fettsyror per kapsel är utvunnen ur noga utvalda marina råvaror. Inte bara fiskoljan kommer från havets skafferi utan också själva kapseln. Fiskoljan är utvunnen från ansjovis, sardiner och makrill, i huvudsak fiskade i havet utanför Peru och Chile i Sydamerika. Rekommenderat intag 1 kapsel, en eller två gånger dagligen.Ta hänsyn till intaget av fisk och fiskolja i samband med intag av blodförtunnande medicin.

Mighty Sport järn 90 kap

Beskrivning  Med B12 och folsyra. Järn bidrar till normal bildning av röda blodkroppar och hemoglobin, till normal syretransport i kroppen samt till normal energiomsättning. Folat bidrar till normal blodbildning. Vitamin B12, folat, vitamin C och järn bidrar till att minska trötthet och utmattning. Vitamin C ökar järnupptaget. Klorofyll är i sin kemiska struktur lik människans hemoglobin. Medan hemoglobinets centrala position fylls av järn fylls klorofyllets centrum av magnesium. Spenatpulver är naturligt rikt på klorofyll och innehåller 4 viktprocent magnesium. Rekommenderat intag 1 kapsel, en till två gånger dagligen.

Antioxidant Synergi 90 kap

Beskrivning:VITAMINER, MINERALER OCH FYTONÄRING Zink, koppar, mangan, selen, C- och E-vitamin bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress. Zink har dessutom en roll i celldelningsprocessen och bidrar till normal DNA-syntes. 
Rekomenderat intag 2 kapslar, en till två gånger dagligen.

C-vitamin Time Release 1000 mg 60 tab
Beskrivning : Med citrusbioflavonoider

C-vitamin bidrar bland annat till immunsystemets normala funktion, till att skydda cellerna mot oxidativ stress, till att minska trötthet och utmattning samt till nervsystemets normala funktion. 1 tablett dagligen med måltid. Time Release Fördelen med "Time Release-tabletter" är att det aktiva innehållet frigörs långsamt (6-8 timmar) i matsmältningssystemet. Koncentrationen i blodet blir då jämnare över tid.


ANDRA VIKTIGA MINERALER

ZINK BRA FÖR
Immunförsvaret och ämnesomsättningen, bildningen av DNA/RNA och behövs för tillväxten.

​Zink är även inblandad i produktionen av flera hormoner, ex. hormonomsättningen i sköldkörteln, hypofysen och könsorganen (bl.a. prostatan) och ökar frisättningen av testosteron och produktionen av spermier. Är även bra för bukspottskörteln.

​Zink behövs för produktionen av proteiner och samverkar med hormonet insulin för omsättningen av kolhydrater.

​Zink är bra för hudens, naglarnas och hårets välbefinnande. Bra mot akne (finnar), ögon och hjärna samt fungerar sårläkande. Zink förbättrar även den mentala förmågan, tankeverksamheten.

​Zink behövs för upptaget av järn och utnyttjandet av A-vitamin. Zink är en antioxidant.

​Symptom vid brist 
Symptom kan vara sämre sårläkning och infektionsförsvar, cirkulationsstörningar, högt blodtryck, blodbrist, försämrad aptit, dåligt humör, irritation, depression, aggression och inlärningsproblem. Andra brister är hudförändringar, vita fläckar på naglarna, allergi, psoriasis, acne, håravfall, dålig hy, klåda och eksem, dålig syn, förändrad smakupplevelse, minskad sexlust, sämre spermier, diarré m.m.

​Hormonella besvär kan också uppstå vid brist på zink. Barn kan även få en långsammare tillväxt. Finns även en koppling vid Alzheimers.

Zink förbrukas vid stress. Brist av zink uppkommer ofta samtidigt med brist av järn. Dessvärre kan tillskott av järn i motsatts till järn från maten även hämma upptaget av zink och koppar. Protein förbättrar upptaget av zink.

​Zink och koppar är antagonister, vilket innebär att för mycket koppar kan sänka zinknivån.

TEST Vid zinkbrist kan det vara så att du börjar salta mer på maten då det finns en koppling till ett försämrat smaksinne! Om du intar flytande zinksulfatheptahydrat och du tycker den smakar neutralt så brukar man säga att du lider av brist på zink, då det ska smaka riktigt illa!

Vissa brister kan göra dig trött. Andra kan göra dig sjuk. En del kan göra dig tjock.

Magnesium behöver nästan alla

- Våra hormonella system är i allra högsta grad beroende av mineraler och vitaminer - järn, zink, magnesium - de är byggstenar. När hormonerna börjar svaja, det är då man går upp, eller ner, i vikt.Dessutom fungerar sköldkörteln bättre - vilket hjälper kroppens förbränning.

Omega 3-fettsyror
Minskar risk för hjärtsjukdom Enkelomättade fettsyror som förbättrar fettsyrebalansen och minskar risken för hjärtsjukdom.

D-vitamin
Viktigt för kalciumomsättningen i kroppen. På sommaren bildas vitamin D i kroppen när huden utsätts för soljjus men under årets mörkare månader avtar nivåerna. Flera studier har visat att bra D-vitaminnivåer kan förbättra viktnedgång.

 Magnesium
Viktigt för cellernas funktion, muskler och skelett. Samarbetar med kalcium och hjälper upptaget av detta. Ät gärna i samband med måltid.

B-Vitamin"Superviktiga" B-vitamin består av åtta olika vitaminer. Allmän vitamin B-brist är framför allt ett problem om man dricker mycket alkohol. Dock kan B12-brist drabba fler (äldre, glutenintoleranta och de med sjuka tarmar. Folsyra, vitamin B9, är extra viktigt för kvinnor i barnafödande ålder eftersom det behövs för att fostret ska utvecklas rätt.


Järn
Brist kan ge trötthet
Järn är nödvändigt för att bygga blodkroppar. Brist kan ge trötthet, dålig syreupptagningsförmåga och en svaghetskänsla.

 C-vitamin

Återställer skador Antioxidanter kan hjälpa kroppen att återställa skador. Nödvändigt för immunsystemets funktion och för att huden ska må bra.


Selen
Avgiftande och bra för sköldkörteln, minnet, immunförsvaret och hjärtat. Selen är ett mineral, en antioxidant och ett spårämne. Det samverkar med E-vitamin och har betydelse för immunförsvaret.

Dr Mikael    berättar här kort om stress men det finns många andra informativa filmer om ni vill ha information på Svenska.

Zink Synergi 60 kap

Beskrivning: Zink bidrar till immunsystemets normala funktion, till att skydda cellerna mot oxidativ stress, till normal kognitiv funktion, till att bibehålla normal benstomme, normalt hår, normala naglar, normal hud och normal synförmåga. Långvarigt zinkintag kan utarma kroppens depåer av koppar. Därför är det bra att inta zink tillsammans med koppar. B6-vitamin är en synergist till zink. Rekommenderat intag 1 kapsel dagligen med måltid.

UltraFlora Kids 30 kap
Övrigt
Produkten är mjölk-/laktosfri. Mjölksyrabakterierna utvinns inte från mjölk. Produkten tillverkas i en anläggning som hanterar mjölkprotein.

Beskrivning. UltraFlora Kids innehåller mjölksyrabakterier och D-vitamin. Mjölksyrabakterier är naturligt förekommande i en fungerande mag- och tarmmiljö.

D-vitamin är nödvändigt för att barns benstomme ska växa och utvecklas normalt. En kapsel UltraFlora Kids innehåller 10 miljarder mjölksyrabakterier. Rekommenderat intag
3-7 år 1 kapsel per dag. 8-12 år 1-3 kapslar per dag.
Övrigt: Produkten är mjölk-/laktosfri. Mjölksyrabakterierna utvinns inte från mjölk. Produkten tillverkas i en anläggning som hanterar mjölkprotein.

Är Magen ur balans påverkars

resten av kroppen

Vill man läsa mer om magen och problematik som kan uppstå runt det är länken nedan en av många bra sidor

HUR FUNGERAR DET

HÄLSOGUIDE

Cirkulation

Blodcirkulationssystemet, är det organsystem som transporterar ämnen mellan cellerna och som även hjälper till att reglera pH och kroppstemperatur. Organsystemet består av hjärta och blodkärl. Blodet transporterar näringsämnen och syre ut till kroppens alla hörn, och tar med sig avfallls ämnen tillbaka till lever och njurar, där blodet renas. AVFALL Kroppens celler bildar avfall som måste föras ut ur kroppen med hjälp av blodet som tar med avfallen när de passerar cellerna. Dessa avfall brukar oftast vara koldioxid som bildats när vi andats in syre. När blodet har tagit upp avfall så tar de med sig det till våra utsöndringsorgan som är lungorna, njurarna och även svettkörtlarna. RENING Njurarna renar blodet så att det kan föras runt i kroppen åter igen. De avfall som nu blivit filtrerade från blodet åker nu ut genom ur kroppen i form av urin och nyttiga ämnen stannar i kroppen och går tillbaka in i blodet.
Eftersom att njurarna jobbar så mycket så innebär det alltså att de behöver mycket syre

SAMMANFATTNING VAD GÖR NJURARNA?

  • Kroppens "reningsverk"
    Reglerar:
  • Urin och vätskebalans
  • Salt- och mineralbalans
  • Reglerar blodtryck
  • Reglerar blodets surhetsgrad (pH-värde)
  • Aktiverar D-vitamin
  • Producerar hormoner (ex. påverkar blodvärdet)

Vid livets början, när embryot bara är ett par dagar gammalt, är alla cellerna likadana - de är ospecialiserade stamceller som kan utvecklas till vilken sorts celler som helst. När de specialiserar sig går de från att kunna dela sig oändligt många gånger till att ha ett ändligt antal delningar kvar. Det är då kroppen tar till storstädningen.

Ett kilo celler dör varje dag

För att du ska orka röra på dig

Celler som ska bytas ut och för att växa

Omstart för en starkare, renare och friskare kropp".

10 tipsen för lymfan!

1. Unna dig att gå på lymfdränage. Här hittar du en kort video där terapeut Elin visar den på Gabriela <3

2. Andas! Ja, helt a.o för vårt lymfsystem. Det finns medveten andning, Mediyoga och även i Foundation Training tränar du din andning. Din hållning kan också bidra till ett bättre flöde.

3. Rör på dig efter din förmåga. När vi rör oss stimuleras vår lymfa, lymfknutorna sitter så bra till (ljumskar, armhålor mm) och vi får därför bra effekt vid all rörelse.

4. Att bada kan också vara väldigt bra för lymfan och det allra bästa i hav, sjö eller klorfri bassäng.

5.Bland det bästa du kan göra är att studsa! Om du har väldigt dåligt flöde så rekommenderar vi att du tar en lymfdränage behandling först för att "öppna kranen". Tänk på att studsa väldigt mjukt och försiktigt från början, låt det får ta lite tid. Och även en gungstol kan vara väldigt bra för att hjälpa dig eller någon du känner få i gång flödet. Du hittar studsmattan här och här är en fin film, börja mjukt.

6. Ge dig själv en enkel lymfmassage! Helene och Gabriela visar en väldigt enkel hembehandling med lymfstödjande strykningar.

7. Håll i gång magen, om det blir stopp där så kan det synas på att benen svullnar mer. Probiolax kan hjälpa. Massage på magen är välgörande och viktig för hela kroppen!

8. Du kan underlätta för lymfan genom att ha stödstrumpor. Bär lösa och lediga kläder. Ingen hård BH. En del tajta jeans kan vara som att ha på sig en kompressions strumpa...åt fel håll!

9. Infraröd bastu hjälper också till med kroppens egna reningssystem. Inte lymfstimulerade direkt, men hjälper kroppen slappna av och därigenom kan lymfcirkulationen öka. Observera att du kan behöva basta på lite lägre temperatur i början.

10. Örter och eterisk oljor kan också verka lymfstimulerande. Till exempel ingefära, lagerblad och ingefära och de eteriska oljorna sandelträ, helichyrsum och apelsin.

11. Om du har högt kalcium i vävnaderna så kan det också vara belastande för ditt lymfsystem. Det syns på HMA (hårmineralanalys) och då försöker man höja magnesium och B6 så att det ska gå in bättre. Även kalium är viktigt för att inte samla på sig vätska.

Det lymfatiska systemet
Det lymfatiska systemet är ansvarigt för att se till att vätskor och avfall lämnar kroppen och för reglering av immunsystemet. När det lymfatiska systemet blir blockerat, avstannar och stagnerar denna process, vilket leder till att gifter stannar kvar i systemet, som i sin tur gör att vi känner oss trötta och slöa och blir mer mottagliga för att dra på oss övervikt, virus och smittsamma sjukdomar.
Stimulera det lymfatiska systemet
Genom att stimulera det lymfatiska systemet med pressoterapi, fungerar det mer effektivt, vilket i sin tur ökar immunförsvaret, rensar blockeringar, eliminerar toxiner, transporterar näringsämnen till cellerna och ökar metabolismen.

Smärtfri avgiftande behandling
Pressoterapi är en smärtfri, icke-invasiv avgiftande behandling. Detta är en revolutionerande process som främjar kroppens naturliga funktioner och är en teknik med ursprung inom sjukgymnastisken, pressoterapi är även utmärkt för behandling av celluliter.
Upp till 3-4 behandlingar i veckan
Normalt varar en Pressoterapi session ca: 15-30 minuter (max: 45 minuter). Det rekommenderas att kunden får upp till 3-4 behandlingar i veckan under flera veckors tid.
Behandlingsresultat
Minskar svullnader, lindrar muskelspänningar, lindrar stress och smärtor, ökar blodflödet i vävnaderna, ökar syresättningen av vävnader, samt hjälper till att omdefiniera ben, mage och armar, förbättar hudtonrn. Pressoterapi är också mycket lämplig för behandling av celluliter och är ett icke-invasivt alternativ till fettsugning.

Lymfsystemet är viktigt för att kroppen ska kunna försvara sig mot infektioner av olika slag. Systemet består dels av så kallade lymfatiska organ vilka bildar speciella celler som deltar i försvaret mot infektioner, dels av ett nätverk av lymfkärl som transporterar en vätska som kallas lymfa.

Naturlig hälsa
Inom den traditionella kinesiska medicinen och den indiska hälsoläran ayurveda har lymfsystemet dock alltid tillskrivits stor betydelse som vid tröghet, svaghet eller stopp anses viktigt att behandla. Först i mitten av 1600-talet upptäckte - oberoende av varandra - den svenske medicinprofessorn Olof Rudbeck den äldre och den danske vetenskapsmannen Thomas Batholin lymfsystemet och de presenterade sina upptäckter med bara något års mellanrum.
Fick besvär efter canceroperationen
Karin blev extra uppmärksammad på sin lymfa efter en bröstcanceroperation och strålning. Det är vanligt att patienter som genomgår den typen av cancerbehandling efteråt får problem med lymfödem då lymfnoder avlägsnats och lymfkärl ofta skadas i samband med ingreppet.
- Jag märkte att resten av kroppen fylldes med vätska trots att det bara var armen som hade lymfödem. Egentligen är det inte konstigt eftersom det är ett system som sträcker sig i hela kroppen.
Det fascinerade Karin att så litet var skrivet om lymfsystemet och att läkarna visste så lite. Karin tror att livet i sig, hur vi lever, ärr på kroppen och vaccinationer skapar stopp i kroppen.
- Även om det som i mitt fall togs bort 17 lymfknutor i höger armhåla, så hade jag blockeringar på andra ställen i kroppen, som gjorde att benen och andra armen också svullnade.
Karin tror att många kvinnor har ett trögt lymfsystem. Det kan anses fåfängt att vilja bli av med celluliter men det är viktigt för hälsan att lymfsystemet inte är trögflytande förklarar hon. För Karins del ledde hennes nyväckta intresse till att hon utbildade sig till lymfmassör.
- Jag ville helt enkelt hjälpa mitt lymfsystem att göra sitt livsviktiga jobb.
Kroppens rengöringssystem
Det lymfatiska systemet har som uppgift att bekämpa infektioner, transportera fett från tunntarmen till blodet och föra bort uttjänta celler, proteiner och vätska från kroppens vävnader och att bryta ner cancerceller. Det finns i hela kroppen, i armhålorna, ljumskarna och i buken finns större anhopningar av lymfknutor. Till de lymfatiska organen räknas lymfknutor, mjälten och thymus, tonsillerna och benmärgen. Men även slemhinnor, bihålor, svalg, tonsiller, vagina och huden tillhör lymfan samt viss vävnad i magen och tarmarna, förklarar Karin i boken.
Varför är det då så viktigt för alla att hålla igång lymfsystemet?
- För att hålla oss friska.
Ett trögt lymfsystem jobbar långsamt och kan ge svullna fötter, ben och fingrar. Och när vi till exempel stukar foten och den svullnar upp är det lymfsystemet som ska transportera bort överskottsvätskan så att svullnaden kan lägga sig, förklarar Karin. Om lymfsystemet är trögt och inte klarar av att rensa bort slaggprodukterna kommer de att samlas upp i bindväven och kan med tiden bli till fibroser. Fibroser är förtätningar i fettväven när bindväv, hud och slaggprodukter växer ihop. Fibroserna gör ofta ont vid beröring skriver Karin i boken. De vanligaste områden där du kan märka om ditt lymfsystem är trögt, är nacken, runt vristerna, knäna, låren, överarmarna och buken. Men också vid gamla skador och ärr där det kan ha bildats fibroser som gör det svårt för lymfvätskan att passera.
Hur vet jag om mitt lymfsystem är trögt?
• Några tecken är att du ofta känner dig frusen och kall. Ömma och svullna ben och fötter som nämndes tidigare samt åderbråck och celluliter kan vara tecken på att lymfan inte flödar på som den ska. Det kan också vara svårt att gå ner i vikt och bli av med de där extra kilona. Men även sömnproblem kan något otippat vara kopplat till lymfan så även ben som somnar.
• Andra besvär kan vara återkommande förkylningar samt slembildning.
• "Har man ofta problem med bihålorna och slem i hals och näsa kan det vara ett tecken på ett stagnerat lymfsystem" skriver Karin. Även huden kan påverkas i form av acne eller torr hud.
Hur gör jag då för att få fart på lymfan?
• Högst upp listar Karin lågintensiv träning, det är viktigt att röra på sig för att hålla lymfan i rörelse. Själv vurmar hon lite extra för yoga som träningsform, då det även motverkar stress. I yogan finns dessutom andningsövningar som är bra för lymfsystemet.
• Torrborstning är en klassisk metod när det kommer till att få igång lymfsystemet. All borstning ska ske mot hjärtat, armålorna och groparna vid nyckelbenen. Avsluta gärna torrborstningen med att växelvis duscha i kallt och varmt vatten rekommenderar Karin.
• Studsmatta Lymfsystemet verkar gilla studsmattor, skriver Karin
• Huden. Passa på när du smörjer in dig "varje liten smekning och puffning i rätt riktigt är mums för lymfsystemet", skriver Karin.
• Karin slår även ett slag för stödstrumpbyxor för den som har lätt att svullna upp i benen. Av Nina Törmark

Visst går det att förändra för det är aldrig försent så länge du andas


4 tecken på att din andning kan förbättras:
• Du andas med öppen mun.
• Du suckar och harklar dig regelbundet.
• Övre delen av bröstkorgen rör sig när du andas.
• Din andning hörs vid vila.

6 tips för "rätt" andning:
• Andas med näsan, inte med munnen.
• Andetaget ska nå "djupt ner i magen", till de nedersta
delarna av lungorna.
• En bra andning är avspänd, lugn och långsam.
• Optimalt antal andetag per minut i vila är 8-12 (inte 15-25 som ofta sker vid stress)
• Andningen ska vara rytmisk och regelbunden.
• Du ska se hur nedre delen av bröstkorgen rör sig när du andas. Rör sig den övre delen är andningen för ytlig.

7 fantastiska fördelar med djupandning enligt vetenskapen

Djupandning är en fantastisk vana. Utöver att hjälpa dig att slappna av är det även ett bra sätt att släppa ut gifter och till och med förbättra din matsmältningshälsa.

Vad ger energi

Det mesta av maten och drycken vi stoppar i oss ger energi. Vi får energin ifrån kolhydrater, protein och fett. Viktig att det mat vi äter är näringsrik, dvs. att den innehåller mycket vitaminer och mineraler. Mat kan vara energirik utan att vara näringsrik.

Vad gör maten för kroppen

 Kolhydrater är kroppens mest effektiva bränsle. Det är denna energi vi använder när vi tänker och när vi tränar och jobbar med våra muskler. Kolhydrater finns i pasta, bröd, müsli, potatis, grönsaker, bär och frukter. Även godis och läsk innehåller kolhydrater men av en sämre kvalitet- de ger socker men inga fibrer och ingen näring. När du äter kolhydrater av bra kvalitet får du i sig både fibrer och fullkorn, men också nyttigheter som vitaminer och mineraler.

Fett är energirikt och behövs för olika funktioner i kroppen. Fett ger oss de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K. Fett ger oss också olika fettsyror som kroppen behöver, några av dem kan vi inte tillverka själva utan måste få i oss via maten, omega- 3 är ett sådant exempel. Fett hittar vi i oljor, feta fiskar, nötter, frön, mjölkprodukter mm. Det finns mättat fett och fleromättat fett, vi bör få i oss mer av det omättade fettet där fisk och oljor är ett bra exempel. Kom dock ihåg att du inte ska äta för mycket fett i form att lättätna nötter, goda ostar, fin choklad mm. Fett är mycket mer energirikt än vad både protein och kolhydrater är. Gör du inte av med energin kommer du gå upp i vikt, oavsett hur nyttigt det fett du äter är.

Vitaminer och mineraler behövs för att kroppen ska fungera normalt. Mineralen järn hjälper exempelvis till att transportera syret i blodet, samtidigt som vitamin C hjälper kroppen att ta upp järnet som finns i maten. Syretransporten är viktig för dig som tränar mycket. Vitaminer och antioxidanter behövs också för kroppens försvar mot cellskador, sjukdomar och infektioner. Vitaminer, mineraler och antioxidanter hittar du i färgglada bär, frukter och grönsaker. Även frön, groddar och exempelvis feta fiskar är rika på vitaminer och antioxidanter. Spannmål i formen fullkorn innehåller, förutom fibrer, också viktiga vitaminer, mineraler och antioxidanter.

Vätska

Kroppens funktioner är känsliga för temperaturförändringar. De fungerar som bäst vid en jämn temperatur och för att hålla den behöver kroppen vätska som fungerar som kylmedel. Vätska behövs också för att transporera olika ämnen runt i kroppen. En vanlig dag när du inte tränar behöver du får i dig ungefär 2 liter vätska, hälften av detta får du i dig via maten, resten, alltså ungefär 1 liter, bör du inta i form av dryck. Vanligt vatten är bäst. Behöver du samtidigt få i dig extra mycket energi kan du dricka exempelvis juice eller mjölk.