Funktioner och metoder

Allmänt om hälsa och välbefinnande


I mina behandlingar ser jag till människans helhet. Att ha en bredd innebär i regel att komma åt flera faktorer som kan vara till grund för ett eventuellt problem. Med hjälp av olika redskap i behandlingarna. Råd om så behövs man kan göra själv hemma och allt i harmoni med kroppens egna förmågor till förbättring. 

Det behöver inte alltid vara så krångla i bland kanske det räcker med en blomma och ett vänligt ord.

Hur påverkas kroppen av olika behandlings metoder.
Varje person har sina förutsättning och utmaningar därför är det individuellt
och behandlas utefter det likaså med kroppens egen läkning.

Laser finns med olika ljus och styra, för olika ändamål. Den för snabbare läkning är special utveckad just för det ändamålet. Jag valde en portabel 904 från Irradia. Behandling för både människor och djur.

Människan fungerar lite så att det man inte ser eller känner har vi svårt att tro på.
Nu är det så bra för det fungerar än då och man behöver inte veta exakt hur.
Kroppen är fantastisk. Hjälper du dig så hjälper kroppen dig med resten.


Varför är PH värdet nu så viktigt ?

Smärta och värk drabbar de flesta någon gång i livet. Den kan vara akut och kortvarig eller kronisk. Men varför får vi egentligen värk? Här får du veta mer om vad värk är och hur du själv kan minska den utan att ta till värktabletter.

Hälsa är ett begrepp som kan definieras på många olika sätt. Enligt världshälsoorganisationens (WHO) definition från 1946, som är den mest använda, är hälsa "ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande, inte endast frånvaro av sjukdom och funktionsnedsättning.[1]", ("Health is a state of complete physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of illness or infirmity").[2] Den svenska myndigheten Sidas (styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete) använder sig av WHO:s definition. Nationella folkhälsokommittén i Sverige definierar hälsobefrämjande arbete som "... den process som ger människor möjlighet att öka kontrollen över sin hälsa och befrämja den. /.../ För att detta ska kunna uppfyllas måste människan ges förutsättningar att kunna påverka de faktorer som kan begränsa dessa möjligheter /.../ den process som hjälper människor att uppleva en känsla av sammanhang liksom ett fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande". Enligt Nationella Folkhälsokommittén är stress och belastning, socialt stöd och nätverk, arbetssituation, självförtroende, förmåga att ha kontroll över sin tillvaro, hopp samt framtidstro faktorer som kan påverka hälsan.

1. Börja med att ge cellerna rätta förutsättningar till reparation

2. Balans PH värde är A & O och det får du av Asea Redox

3. Nu går man vidare med det mål man har och här kan det behövas professonel hjälp.

HA ETT FRISKARE LIV MED RÄTT PH VÄRDE

Kinesiolog behandlar inga sjukdomar, utan gör medicinsk behandling med hälsovård och friskvård. Använder den grundläggande principer inom anatomi, fysiologi och medicin för att analysera, bevara och förbättra människans rörlighet och funktion. Så säger dom själva.

Moxalampa
Nu erbjuder jag djupgående behandling med Moxalampa på Berör dig. Moxabehandling/lampa är en terapiform där man behandlar akupunkturpunkter med värme istället för att sätta nålar. Avsikten är att värma och liva upp flödet av qi i kroppen och/eller att skingra vissa sjukdomsframkallande faktorer
.

Som klient upplever du skön värme, antingen lokalt eller längs delar av en meridian. Moxalampan värmer på djupet och utstrålar en specifik frekvens av rött ljus som också tas upp av vävnaden/lymfa och har läkande effekt. Akupunktur utan nålar med Moxaljus
Det bygger på den flertusenåriga kinesiska hälsofilosofin om att förebygga sjukdom genom att tillföra energi till kroppen och att obalans i energisystemet är orsak till de flesta sjukdomstillstånd. Behandlingen sker med ett speciellt ljus som kallas moxaljus. Ljuset verkar på cellnivå och påverkar kroppens elektromagnetiska transportsystem.
Målet med moxabehandling är att balansera kroppens energisystem och att aktivera kroppens egen förmåga till självläkning. Människan kan bli frisk och stark av sin egen inneboende självläkande förmåga om hon bara får de rätta impulserna.

Exempel på olika behandlingsområden:
Utbrändhet, migrän, yrsel, ryggont axel- och nackvärk Idrottsskador (muskel-, sen- och ledinflammationer, svullnader, tennisarm etc)mensbesvär, övergångsbesvär, mag- och tarmbesvär.
Cirkulationsproblem, psoriasis och eksem
Astma och luftvägsproblem.
Knä/höft och fotproblem/värk.

FotZon med massage för foten

Våra organ kopplade till särskilda punkter på fötterna. Genom stimulering av undersida, häl och tår kan man b behandla eventuella besvär. Massagen har en god inverkan inte bara på foten utan hela kroppen. Den ökar blod och lymfcirkulationen, tar bort spänningar och trötthet.

Metoderna kan variera mycket från olika utövare någon specifik mall finns inte att gå efter.

Rosenmetoden  är en alternativmedicinsk metod. Marion Rosen var en fysioterapeut som började upptäcka hur klienternas fysiska hållning och besvär korrepsonderade med inre mentala låsningar och problem. En tanke inom rosenmetoden är att i samband med att den kroniskt spända muskeln börjar slappna av och andningen fördjupas kan omedvetna kännslor, attiyder och minnen komma upp till ytan. Vanemässiga spänningar och gamla mönster kan luckras upp, vilket påverkar klienten både fysiskt och psykiskt.

Shamansk healing
är en energimedicinsk riktning som åberopar indianernas traditioner. Här talas det om det strålande energifältet som omger människokroppen, se aura.I denna riktning finns mycket som är likt det österländska synsättet ayur-veda energier, chakran, meridianer m.m. Men man kan också se klara
kopplingar till Wicca-rörelsen. Man kan även hitta liknande övningar inom shamanism som i Qi Gong och Taiji.

Kan vara svårt att hålla isär de olika metoderna men lugn för det behöver ni inte göra :)
Vad är då  Reiki Healing
En japansk teknik för stressreducering och avkoppling med Healing. Reiki-övningen balanserar på alla nivåer, det kan hjälpa alla som får behandling eller lär sig självbehandling. Människor är energisystem. Om vi ​​accepterar denna förutsättning är livsenergin det grundläggande och mest grundläggande elementet i det mänskliga energisystemet. Vi lider när vi inte har tillräckligt med energi för att utföra våra livsfunktioner eller när vi, som energisystem, är ute av balans. Effekten av att ta emot en Reiki-behandling är att vår leverans av livsenergi ökar och vi återvänder till balans. I detta tillstånd av balans och förnyad energi kan vi läka. Att tillämpa Reiki är praktisk och användbar. Det accelererar och stärker varje läkningsprocess från blåmärken till kronisk sjukdom till mental / känslomässig obalans. Reiki kan användas när som helst och i alla situationer när vi kan lägga våra händer på oss själva eller en annan. Den första behandlingen ger förbättring, upprepade behandlingar växer resultatet. 
Reiki Healer många  med beprövade lyckade resultat.

Det eteriska energifältet är det energifält som är sammanbundet med vår fysiska kropp, och det kallas ibland även för vår eterkropp eller vitala kropp. Benämningen eterisk kommer från ordet eter, vilket är något som är ett mellanting mellan materia och energi.

Magneter
Magnetfält, den osynliga kraften
Användandet av magneter för att förbättra sin hälsa är inget nytt. Magnetterapi har praktiserats i över 4000 år och det finns många böcker, dokument och forskningsrapporter skrivna av läkare och forskare.

Magnetterapi vid värk
Eftersom ett magnetfält ökar cirkulationen i levande vävnader är det ett utmärkt medel mot praktiskt taget alla former av värk. Värk är en signal genom nerverna att något är på tok. Livet på jorden har utvecklats under påverkan av jordens magnetfält.
Vi är helt omgivna av magnetism. Vår kropp, varje organ och de millioner celler som bildar våra organ är omgivna av ett elektriskt laddat fält. Bildandet av celler, vävnadernas funktion och livet självt kontrolleras av interna magnetiska fält. Under sjukdom ändras dess elektromagnetiska värden som lyckligtvis kan återställas eller åtminstone förbättras genom applikation av magneter på, eller magnetströmmar genom kroppen. 

     

Pulsen

Pulsdiagnostik enligt traditionell kinesisk medicin är en unik diagnosmetod där man särskiljer på olika pulsar. Pulsen tar åratal av praktik att lära sig bemästra. Den lärda pulsdiagnostikern kan lokalisera och bedöma kraften av de olika inre organen.


Yin & Yang

Yin är associerad till kyla, tyngd, nedåtgående natur, stillhet, passivitet, mörker, insidan, kontraktion och dold.
Yang representerar kvaliteter som värme, lätthet, stigande natur, aktivitet, ljus, utsidan, expansion och uttryck.

Yin och yang beskriver ett motsatsförhållande. För att vi skall kunna beskriva något måste vi ha en motsats att relatera till. Vi kan inte ha upp om inte ner finns. Vi kan inte beskriva varmt om det inte finns kallt. Det som också är viktigt är att det inte är statiskt, det rör alltid på sig. Ingenting är bara det ena eller det andra. Titta på tecknet för yin och yang. Svart och vitt som rör sig i en vågrörelse med varandra. Där det är som mest av den ena färgen är den andra färgen som minst, men börjar växa.När natten (yin) är som mörkast är den som närmast gryningen (yang). För att vi skall må och fungera bra måste vi försöka ha balans mellan alla element och yin och yang. Vi måste leva efter att det är natt och dag och se till att vi både är aktiva (yang) och vilar (yin). Vi måste följa årstiderna, på vintern är det yintid och då vill vi dra oss undan och vila på ett annat sätt än vi gör nu när det är träets element, våren, då allt vaknar och växer igen. Då piggnar vi till och blir aktiva. Vi tycker att det är konstigt och fel att vi är trötta och drar oss undan på vintern, men hela naturen gör det. Och vi skulle må bättre och klandra oss själva mindre om vi följde naturens gång mer utan att värdera.

Obalans - yin

Tomhet / underskott yin beskrivs också som en vätska som kontrollerar yang. Yin försvagas normalt med ålder och bl.a. vid febersjukdomar. Symptomen som uppstår är varma och torra i sin natur och symptomen som uppstår inkluderar torra ögon, näsa, mun och vagina.

Tillstånd av kyla

Kyla uppstår ofta hos vegetarianer eller hos dem som äter mest råkost, speciellt om de bor i ett kallt klimat. Inre kyla kan också uppstå med åldern och kan kombineras av fukt. Därmed rekommenderas regelbunden motion där man får upp värmen i kroppen. Mat som höjer värmen och hjälper balansera kylan inkluderar lamm eller kött rätter, köttbaserade soppor, ägg, öring och vild lax. Grönsaker inkluderar kokta rotfrukter, lök, senap, kanel, ingefära, gurkmeja och peppar. Sädesslag inkluderar havregryn, quinoa och bovete. Mat och drycker skall konsumeras varma. Sallader, råkost, frysta desserter, pasta, vitt mjöl och kylda drycker bör undvikas eller minimeras.

Fukt kan kopplas till kyla eller hetta och blir värre vid fuktigt levnadsklimat. Kronisk fukt kan skapas genom att äta när man är stressad, oroa sig för mycket eller från en kost som är rik på friterad mat, bröd, pasta, kommersiella mejeriprodukter, glass och andra sötsaker. För mycket frukt och sallad försvagar matsmältningen och leder till fukt. Aerobisk motion är nödvändig för att hjälpa återskapa balans. Mat som hjälper är lätt kokta grönsaker inklusive broccoli, kålrot, sparris och grönkål. Fisk och grillad eller rostat kött och fågel hjälper också balansera kroppen. Rädisa, pumpafrön, grönt te och bitter mat och örter hjälper att torka upp fukten. Sötsaker, godis, mejeriprodukter och stärkelser skapar fukt. De skall därför undvikas eller minimeras, likaså med glass och vitt bröd.
Exempel på obalans - YIN
Tomhet yin
Feber sjukdomar (kronisk låg feber)
Torra slemhinnor (ögon, näsa, mun, vagina
Törst
Torr avföring
Sparsam urin
Kraftiga svettningar (inkl. nattsvettningar)Sömnproblem (svårt att somna)
Utmattning (på eftermiddagen)
Kyla (överskott yin - försvagad yang)

 • En tendens att frysa
 • Klar urin
 • Klär sig varmt, gillar värme
 • En tendens till lös avföring
 • Blek
 • Föredrar varm mat/drycker
 • Nedsatt ämnesomsättning
 • Mjuka muskler
 • Lätt trött, sover mycket
 • En tendens att känna sig nedstämd, deprimerad
 • Känner sig sämre och blir lättare sjuk vid kallt väder
 • Tyst, tillbakadragen

Fukt (överskott yin - försvagad yang)
Ogillar fuktigt klimat
Täppt näsa, rinnande näsa
Mår sämre vid fuktigt klimat
Mentalt trög (naturen av fukt rör sig långsamt och trögt)
Svullen buk
Vätskeansamling

 • Sparsam törst och hunger
 • Tendens till grumlig urin
 • Svullna ögon eller ansikte
 • Lätt andfådd
 • Tyngdhetskänsla i kroppen

Obalans - yang
Hetta uppträder ofta vid varmt väder eller vid stress. Arbeta för mycket, alkohol och socker "hettar upp" kroppen. Därför befrämjas personen av meditation, promenader i naturen, simning och yoga för att hjälpa balansera kropp och sinne. Befrämjande kost består av sallader, gurka och lät kokta bladgrönsaker, speciellt spenat och vattenkrasse. Alla grönsaker är bra men kött, speciellt rött kött skall undvikas.

Annan kylande mat inkluderar melon, päron, böner, mungbönor, groddar, sushi och vatten. Alkohol och socker skall undvikas och svartpeppar, vitlök, ingefära och lök bör reduceras till minimum.

Överskott hetta (yang) leder till "torka" som är en yin-brist eller vätskebrist.
Hormoner, hudens befuktning, saliv, matsmältningssafter och sekretioner är yin. Vi ser symptom av torka vid klimakteriebesvär eller när vi åldras och huden blir torr. Även då det finns tecken som vallningar och rodnader, finns det tecken på en försvagad yin, vilket tillåter den normala kroppsvärmen att stiga som den vill. Stress försvagar yin.

Hjälp finner du genom meditation, yoga, promenader i naturen och trädgårdsarbete. Bra fetter som omega-3-6-9 hjälper. Fet fisk, ägg, get- och fårost, olivolja och kokosnötsolja stärker yin. Här rekommenderas även mörk fågel, nötter och avokado. Annan befuktande mat inkluderar bönor, gröna ärtor, jamsrot, hirs, fullkornsvete, fermenterad soja och skaldjur.

Exempel på obalans - YANG
Tomhet yang (underskott)
Känner sig frusen
Försvagad ämnesomsättning
Diarré
Inkontinens
Tidigt utlösning
Impotens

 • Värk i ländrygg, höfter och knän
 • Försämrad blodcirkulation

Hetta (överskott yang)

 • En tendens att känna sig varm
 • En tendens att prata mycket
 • Ogillar varmt väder
 • Urinen tenderas att vara mörk
 • Klär sig sparsamt
 • Tendens till rött ansikte
 • Kan lida av huvudvärk, näsblod och blödande tandkött
 • Högt blodtryck
 • Ofta törstig, vill dricka kalla drycker
 • Rastlös sömn, störande drömmar
 • Ofta otålig, irriterad eller arg
 • Kan vara förstoppad

Torka (överksott yang - underskott yin)
Torr hud, mjäll
Krav efter sötsaker
Torr avföring, förstoppning
Föredrar varma drycker i små mängder

 • Torr hals och torra ögon
 • Nattsvettningar
 • Klimakteriebesvär
 • Lättstressad, irriterad eller frustrerad

Qi (livsenergi)

Qi är den mest fundamentala delen inom kinesisk medicin. Qi är den vitala livskraften som rör och förflyttar allting. Det är en osynlig energi som endast kan observeras genom dess effekter.

Qi har fem huvudsakliga funktioner

Aktivitet och rörelse: Varje aspekt av aktion och rörelse i kroppen är en manifestation av qi´s flöde. Qi rör sig konstant - uppåt, nedåt, in i kroppen och ut ur kroppen och vår hälsa, vitalitet och kraft är beroende av denna dynamiska aktivitet.

Uppvärmning: Upprätthållandet av en normal kroppstemperatur är en funktion av qi´s värmande funktion.

Skydd/immunförsvar: Qi (wei qi) ansvarar för att skydda kroppen från invasion av externa miljöbetingade faktorer som kyla, hetta, fukt och andra patogena faktorer som skapar sjukdom, inkl. infektioner, allergener etc. Qi sägs också cirkulera under huden. Både lungorna och huden är kopplat till metall elementet.

Omvandling: Qi är nödvändig för att kunna omvandla mat och luft till vitala substanser som själva qi samt blod och kroppsvätskor.

Styra över behållning (retention) och upprätthållning: Qi har en viktig funktion att hålla organen, kärlen och vävnaderna på rätt plats i kroppen som också förenklar dess korrekta funktion och processer.

När qi är stark och vital, fungerar vårt immunsystem optimalt och vår energi flödar i rätt riktningar och räcker hela dagen - fysiskt och mentalt, samt håller våra kärl starka och organ på rätt plats.

Obalans (qi)

Underskott qi: Qi kan inte upprätthålla vår energinivå och vitalitet. Vi upplever snabbare trötthet och utmattning samt vårt immunsystem försvagas. Exempel är långdragna förkylningar och dess kroppsuppvärmande funktion försvagas. När qi-brist påverkar lungorna blir vår andning ytlig och svag. När njurarna påverkas kan de börja läcka och urininkontinens samt sädesläckage kan uppstå. Om hjärtats qi försvagas, sjunker blodtrycket och våra händer och fötter blir kalla. Läs mer om Recharge.

Sjunkande qi: När qi försvagats rejält kan qi´s upprätthållande funktion inte hålla organen på plats och vi ser obalanser som organ proppas. Läs mer om Recharge.

Stagnation av qi: När qi´s normala flöde störs uppstår ett försämrat qi flöde eller blockeringar. Ett fysiskt exempel är en skada som orsakar lokal inflammation och svullnad. Ett annat är när magens qi stagnerar och vi upplever utspänd buk med matsmältningsbesvär. Läs mer om Detox.

Rebellisk qi: Detta uppstår när qi flödar i fel riktning. Exempel är när magens qi som normalt skall flöda nedåt istället går uppåt. Då kan vi uppleva hicka, illamående och kräkningar. Om gallblåsans qi-flöde som också är nedåtgående istället går uppåt kan vi uppleva huvudvärk och migrän.

Shen (själen)

Shen är vår spirituella energi. Själen "bor" i hjärtat (eld elementet) och kallas "kejsaren".

Jing (essens)

Enligt kinesisk medicin är jing livets essens. En essens som skall räcka livet ut. Det är substansen som underhåller allt liv och källan till ett långt liv. Till skillnad från qi, som sköter vårt dagliga behov av energi och dess processer är essensen något som skall räcka livet ut.